Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Πως να καλλιεργήσετε παντζάρια

Το παντζάρι (ή κοκκινογούλι ή κηπευτικό τεύτλο) καλλιεργείται για τις σαρκώδεις γογγυλόριζες του (πλούσιες σε υδατάνθρακες) και τα φύλλα του, τα οποία καταναλώνονται ως βραστή σαλάτα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Beta vulgaris var. esculenta και είναι συγγενές με το ζαχαρότευτλο, το κτηνοτροφικό τεύτλο και το σέσκουλο. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι παντζαριού με κυριότερο τον τύπο «Detroit», που δίνει πρώιμα στρογγυλά παντζάρια καλής διαμέτρου με ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα. Επίσης έχει κοντό φύλλωμα με γυαλιστερό πράσινο χρώμα το οποίο δημιουργεί μια όμορφη οπτική αντίθεση με το κατακόκκινο χρώμα της σάρκας. Παλαιότερα καλλιεργούνταν σημαντικές εκτάσεις μια ποικιλία που ήταν γνωστή ως Αιγυπτιακό Παντζάρι, το οποίο σε αντίθεση με τα παντζάρια τύπου «Detroit», έχει πεπλατυσμένη γογγυλόριζα η οποία δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτή από τον Έλληνα καταναλωτή.


 Αν νομίζετε ότι τα παντζάρια είναι καλή μόνο για βράσιμο και το πάστωμα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούν. Παραδοσιακά, μια πλούσια μωβ ρίζα, αυτό το ευέλικτο λαχανικών έρχεται σε μια σειρά από όμορφα χρώματα, όλα τα φέρνει έντονα γήινα αρώματα όταν αργή ψητό ή να προστεθούν σε σούπες και σαλάτες - boltardy παντζάρια για παράδειγμα φέρνει ένα πλούσιο χρυσό χρώμα στο πιάτο. Όλες οι ποικιλίες τεύτλων έχουν μια υποκείμενη γλυκύτητα που προσφέρεται επίσης για κέικ και γλυκά πάρα πολύ - αν δεν έχετε δοκιμάσει, φροντίστε να σώσει μερικά από τα καλλιεργειών σας για ένα σπιτικό σοκολάτας και κέικ παντζάρι!

Συσκευασμένα με αντιοξειδωτικά, υδατάνθρακες, κάλιο και φυλλικό οξύ, παντζάρι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς υγείας. Αναγνωρισμένος ως superfood, είναι ένα μυστικό συστατικό που χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές αντοχής για την ενίσχυση της αντοχής. Με ένα μικρό κομμάτι της προετοιμασίας και σχεδιασμού είναι δυνατόν να έχουν όλο το χρόνο παροχής των φρέσκων ριζών με την ελάχιστη προσπάθεια, όλα για το κόστος ενός πακέτου των σπόρων.

Μεγάλη στην κουζίνα, αλλά ακόμα καλύτερα στον κήπο, παντζάρι είναι εύκολο να αυξηθούν λαχανικών ιδανική για αρχάριους. Αρχικά, ένα παράκτιο φυτό, σκληρή φύλλα και ένα ανθεκτικό συνήθεια να προκαλέσει μερικά προβλήματα με τη σεζόν στο λαχανόκηπο. Για εκείνους που δεν έχουν το χώρο, τα παντζάρια μεγαλώνει επίσης και σε δοχεία, που κοντά στο καλής ποιότητας πολλαπλών χρήσεων κομπόστ. Ακόμα κι αν δεν αυξάνεται στο έδαφος, τα δοχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα επιπλέον πρώιμη συγκομιδή περβάζι του παραθύρου ή για εκπρόθεσμη καλλιεργητικής περιόδου των νέων γλυκό ρίζες.

Παντζάρια αποδίδει καλύτερα σε ένα ηλιόλουστο σημείο, που καλλιεργούνται σε ελεύθερη αποστράγγιση του εδάφους που είναι πλούσια σε άζωτο και άφθονο οργανικής ύλης. Προετοιμάστε το έδαφος δύο εβδομάδες πριν από τη σπορά, το σκάψιμο σε τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο και τσουγκράνα επίπεδο. Για μια εύκολη εφάπαξ εφαρμογή, ζωοτροφές εδάφη με incredicrop® για 7 + μήνες κάλυψης. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε οστεάλευρα ή σφαιρίδια κοπριά πουλερικών, αλλά κάνει ένα δεύτερο μέσον εφαρμογής μέσω της σεζόν.

Αγορά σπόρων τεύτλων σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά και για εκείνους που δεν έχουν το χρόνο να αυξήσει τα φυτά από σπόρο παρέχουμε επίσης βύσματα παντζάρια για εύκολη και γρήγορη φύτευση στα τέλη της άνοιξης.

Πώς να σπείρουν τεύτλα

σπόρων τεύτλων
φυτά ρίζα τεύτλων είναι καλύτερο που καλλιεργούνται σε σειρές σε απόσταση 30cm (12 «) χώρια, αποστάσεως φυτά μέχρι 10εκ (4») στη σειρά. Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν παχύτερο στη σειρά και αραίωσε - οποιαδήποτε φυτά αραίωσε της γραμμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φύλλα σαλάτας.

Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν κάθε λίγες εβδομάδες από τον Μάρτιο και μετά, για μια κανονική προμήθεια. Μπορείτε να κάνετε μια πρόωρη έναρξη στα τέλη Φεβρουαρίου από τη σπορά σε εσωτερικούς χώρους και φύτευση υπό κώδωνες το Μάρτιο. σπόροι Παντζάρια είναι σχετικά μεγάλα και είναι εύκολο να χειριστεί και το διάστημα κατά μήκος της γραμμής.

Οι ρίζες είναι έτοιμο σε μόλις 7 εβδομάδες, αν πήρε τους νέους, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί εδώ και περίπου 12 εβδομάδες μεγαλύτερες ρίζες. Αν θέλετε ένα καλλιεργειών για την αποθήκευση του χειμώνα, κάνουν μια σπορά 12 εβδομάδες πριν από το χειμώνα παγετούς στην περιοχή σας, έτσι ώστε οι ρίζες έχουν χρόνο να εξελιχθεί σε ένα καλό μέγεθος αποθήκευσης. Η τελευταία φορά που σποράς για παντζάρι είναι συνήθως κάποια στιγμή τον Αύγουστο για τους καλλιεργητές του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να δέσει με τους πρώτους παγετούς. Όταν σπορά τεύτλων, τον Αύγουστο, φροντίστε να κρατήσει πάνω από το πότισμα για να αποτρέψει τα νεαρά φυτά μαραίνονται μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.

Η συγκομιδή τεύτλων

Οι ρίζες μπορούν να αρθούν ανά πάσα στιγμή από τον Ιούνιο έως Οκτωβρίου, έχουν φθάσει σε ένα ελάχιστο 2,5 εκατοστών (1" ) διαμέτρου - δεν είναι πολύ χρήση και πριν από τότε Όπως αναφέρθηκε, τα φυτά μπορεί να καλλιεργηθεί εδώ και περίπου 12 εβδομάδες, προκειμένου να τραβήξει. γροθιά πλευρές ρίζες για ψήσιμο κλπ αριστερά πολύ περισσότερο, οι ρίζες μπορεί να μετατρέψει χοντρό, γι 'αυτό είναι καλύτερα να άρει και να αποθηκεύουν, από ό, τι επιτρέψει να συνεχίσει να αυξάνεται. Roost θα πρέπει [τραβήξει εύκολα από το έδαφος με το χέρι, σε βαριά εδάφη μυστρί μπορεί να είναι χρειάζεται, αλλά να είστε προσεκτικοί για να μην φέτα μέσα στις ρίζες, μειώνοντας straoge τη ζωή τους. Αν περιβάλλει ρίζες διαταραχθεί κατά την ανύψωση, απλά εδραιώσει ξανά και νερό.

Αποθήκευση παντζάρι τη διάρκεια του χειμώνα

Παντζάρια είναι ρηχά ριζοβολία και θα πρέπει εύκολα να άρει με ένα τράβηγμα στο φύλλωμα. Το έδαφος μπορεί να χαλαρώσει με ένα πιρούνι ή σπάτουλα, αν χρειαστεί. Αφαιρέστε το φύλλωμα για να αποτρέψει τις ρίζες από αιμορραγία χυμό τους. Τοποθετήστε τις ρίζες σε ένα κουτί της κομποστοποίησης και φυλάξτε το σε δροσερό, παγετό-ελεύθερο χώρο. Στις θερμότερες περιοχές οι ρίζες μπορούν να αφεθούν στο έδαφος διάρκεια του χειμώνα, που καλύπτεται με ένα 15 εκατοστά βαθύ στρώμα από άχυρο πριν από την άφιξη παγετούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου